25 червня 2021 р.

Конституція – оберіг нашої держави

 

 28 червня Україна відзначає 25-річчя  Конституції України. Конституцію України було прийнято Верховною Радою України на її п’ятій сесії 28 червня 1996 р. Цей день тоді ж було проголошено державним святом українського народу, оскільки Конституція є основним законом держави, яка остаточно закріпила правові основи нашої держави, її суверенітет і територіальну цілісність. Цікаво, що першою вітчизняною конституцією вважається Конституція гетьмана Пилипа Орлика.
Ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з
перших у Європі та світі, адже Конституцію Сполучених Штатів Америки було схвалено лише 1787 року, Конституцію Франції та Польщі – 1791 року. Конституція 1996 року стала важливим етапом в українському державотворенні та законотворчості, у розвитку українського суспільства. Саме Конституція проголосила Україну суверенною, незалежною, демократичною, правовою державою.  Напередодні державного свята в публічній 
бібліотеці  організували для перегляду відвідувачів інформаційно – тематичну викладку: «Конституція – оберіг нашої держави».  Представлені матеріали надають можливість  ознайомитися  з історією створення Конституції України та основними її засадами; формування правової культури та отримання знань про конституційні права та свободи. Виставка дає можливість зрозуміти, яким важливим і важким був процес створення власної Конституції: від Конституції Пилипа Орлика до прийняття сучасної Конституції України.




Немає коментарів:

Дописати коментар