18 червня 2021 р.

Рутою, м`ятою, липовим цвітом Трійцю квітчайте сонячним літом!

 

Щороку свято за «народним календарем» - Трійця, припадає на різні дати, оскільки відзначається на п'ятдесятий день після Великодня. Трійця, як і Великдень, не тримається числа. Зелені свята відзначають на сьому після Великодня неділю.


Це свято на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Духа Святого. Ще в Україні Трійцю вважають часом відновленого життя, зелені. Саме о цій порі багато рослин квітне, зелень яскрава, ще не висушена літньою спекою. Люди вірили, що на Трійцю трави набувають особливої сили. Трійця, Зелена неділя, Зелені свята... Сама назва промовляє про безпосередній зв'язок з рослинністю. За народними уявленнями, саме в цей час весна з літом зустрічається. Корінням Зелені свята сягають дохристиянської епохи, язичницьких русалій. Поетичний настрій свята, пов'язаний із живим спілкуванням з природою був таким живучим і шанованим, що у часи християнства давнє свято з’єднали з Трійцею. З історією та традиціями відзначання Зеленої неділі розповідає наша народознавча викладка «Рутою, м`ятою, липовим цвітом Трійцю квітчайте сонячним літом!», присвячена цьому чудовому святу. В Україні, напередодні Трійці, люди прикрашають свої домівки зеленим гіллям, квітами, травою,

тому ці дні ще називають “Зеленими святами”. Лепехою вистеляють підлогу, з квітів і запашного зілля плетуть вінки, запалюють свічки. Духмяні пахощі зелені й квітів створюють особливу атмосферу свята. Зелень символізує життєдайну силу Святого Духа. Квітуче гілля і трави нагадують, що під впливом Божої благодаті людські душі розквітають плодами чеснот. Отож прикрасьте свої домівки пахучою свіжою травою, м’ятою та лепехою, і хай все у вас буде добре! Вітаємо всіх зі святом Святої Трійці! Нехай Зелені свята принесуть у ваші домівки радість , мир, здоров’я і щастя!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар