19 грудня 2019 р.

Із неба в український край йде зимовий Миколай

  
19 грудня православні християни відзначають День святого Миколая. На цей день чекають не лише діти, але й дорослі. Окрім подарунків та яскравих вражень, ми отримуємо чудові спогади з дитинства, коли вірили у казку. Святковий настрій і передчуття чогось неймовірного витають у повітрі. Мерехтять вогники і блискітки прикрашених вітрин магазинів, чується хрускіт пухнастого снігу, повітря пахне морозцем, ялинкою та мандаринами! Попереду стільки всього неймовірного!
А починаються зимові свята з Дня святого Миколая, який, згідно з повір'ям, у ніч на 19 грудня кладе під подушку солодощі та подарунки слухняним дітям. Звідки пішла така традиція? Існував Миколай насправді чи це просто персонаж із красивої легенди? Святий Миколай Святий Миколай (Ніколаус) – це реальна особа, візантійський єпископ, що прославився своєю любов'ю до дітей і допомогою бідним. Проживав він у III-IV сторіччі. Святий Миколай народився близько 270 року в місті Патарі, в Лікії, південно – західній області Малої Азії. Після смерті єпископа міста Міри, головного міста Лікії, (зараз м. Демре в Туреччині) він був обраний єпископом цього міста. За переказами, Святий Миколай народився в родині багатих греків-християн, котрі довго не мали дітей і в молитвах пообіцяли Богу, що
віддадуть своє дитя на служіння йому. Миколай справді став священиком, а згодом – єпископом у сучасній Туреччині. Його ім’я значить «переможець народний», на інших мовах – Ніколас, Ніклас, Клаус, Мікулаш, Міклос, Ніхол, т.д. Коли його батьки померли, він отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах, а відзначився неабиякою щедрістю, допомагаючи бідним. Про його діяння за віки складено чимало легенд. Ікона Миколи Чудотворця Як розповідає нам історія про Святого Миколая, він був надзвичайно чесною та доброю людиною. Бачачи складне становище, в якому перебували бідні люди, він усіляко їм допомагав. Щоб не принижувати нужденних милостинею, він підкладав свої подарунки їм під двері та вікна. З часом, люди дізналися про доброту Миколая та
почали самі до нього звертатися. Серед дітей встановилася традиція писати святому Миколі листа. Як розповідає легенда, Святий Миколай мешкає в Раю. Але, раз на рік, він спускається на землю, щоб відвідати діток та зробити їм подарунки за чемність, гарну поведінку та старанне навчання. Зазвичай, Святий Миколай кладе свій подарунок під подушку, в шкарпетки або чобітки і вранці всі чемні діти знаходять під нею цукерки та інші бажані сюрпризи. До тих же, хто погано себе поводив та не слухався батьків, Святий Миколай не приходить.  Чому важливе це свято? Образ Святого Миколая – втілення людяності, доброти та високих моральних цінностей. День взаємодопомоги та турботи, коли варто допомагати знедоленим, бідним та хворим. 
Напередодні свята наша бібліотека підготувала книжкову виставку-свято «Із неба в український край йде зимовий Миколай». Святкове оформлення та яскраві книжки  не залишать байдужими  ні маленьких відвідувачів, а ні їхніх батьків. Тут розповіді і про історію свята та про традицію святкування в Україні, казки, вірші та оповідання про Миколу Чудотворця. Дід Мороз, Санта Клаус, Святий Миколай… Ці образи об’єднує одне - віра в диво та бажання це диво створити. Зима, новорічні та різдвяні свята - це магічний період, коли навіть дорослим варто пустити в своє життя трішки казкової магії. Нехай святкове диво стається у кожного з вас!



Немає коментарів:

Дописати коментар