29 січня 2018 р.

Нас тут триста, як скло, товариства лягло!



Сьогодні, 29 січня, виповнюється 100 років, як українські студенти-вояки у бою під Крутами ціною власного життя зупинили переважаючого за чисельністю та озброєнням ворога – більшовицьку армію, яка фактично наступала на українську державність. Серед приблизно 70-100 загиблих українських воїнів – 37–39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів.
29 січня 1918 року на залізничній станції Крути відбувся один із найжорстокіших боїв в історії України.Тривав він 5 годин. Проти 4-тисячного підрозділу Червоної Гвардії під проводом есера Михайла Муравйова виступив загін київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.Не зважаючи на втрати, в бою під Крутами оборонці української
державності отримали військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Бій під Крутами затримав наступ противника на Київ на чотири дні, що дало можливість українській делегації підписати Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність. До полону більшовиків потрапили 27 українських юнаків з яких спочатку жорстоко знущалися а потім розстріляли.
 Учень 7-го класу Григорій Піпський зі Старосамбірщини перед розстрілом перший почав співати "Ще не вмерла Україна", і решта студентів підтримали спів. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.  Сучасників тих подій особливо вразило поховання полеглих під Крутами 27 сильних в повному розквіті сил юнаків, які потрапили після бою в полон до большевиків і були ними закатовані. На похороні в Києві біля Аскольдової Могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло
Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти». На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців
Славних, молодих...
На Аскольдовій могилі
Український цвіт! —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадницька рука?
Квітне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка...
На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! —
Понад усе вони любили
Свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих —
На Аскольдовій могилі
Поховали їх.
Бій під Крутами – символ героїзму української молоді. Тоді холодного січневого дня 1918 року в нерівному бою проти переважаючих сил ворога виступили зовсім юні, але нескорені Захисники України. Діти пожертвували своїми життями заради Майбутнього України... Але Герої Крут не забуті! Пам'ятаємо!


Немає коментарів:

Дописати коментар