20 лютого 2018 р.

Летить у вись Небесна Сотня…

                                 Летіли легко, хоч Майдан ридав…
                                 І з кров’ю перемішана сльоза… 
                                 А батько сина ще не відпускав.
                                 А сотню вже зустріли небеса…
 
  Сьогодні в Україні День Героїв Небесної Сотні. Саме в ці дні, чотири роки тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку.
18-20 лютого 2014 року на Майдані в Києві відбулася одна з найбільш трагічних подій в історії незалежної України. В ці лютневі і люті дні Україна боролась за свою Свободу на Майдані. Тоді ж сотні Українців пішли в Небо. Українаі плакала за Героями Небесної Сотні, а Герої не вмирали, а просто йшли у Небо, а Небо падало і забирало нових Героїв… „Небо падає!“ — кричав Устим Голоднюк, блакитна каска Майдану. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів. Їх назвали
«Небесною Сотнею» – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. 
Вони гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Серед них – науковці і робітники, викладачі й театральні режисери, студенти і  підприємці. Ще зовсім юні хлопці й сивочолі чоловіки йшли на вірну смерть, захищаючи свої переконання. Сміливість, жертовність людей, які беззбройні гинули під кулями снайперів, просто вражають.
Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною
Європи.  Виставка – вшанування «Небесна Сотня. Тримають небо для нас» в нашій бібліотеці була присвячена пам’яті Героїв Небесної  Сотні та містить матеріали, які розповідають про криваві події листопада 2013 – лютого 2014 років. А це –  спогади учасників тих подій, свідчення очевидців, вірші та прозові твори відомих українських письменників.
Це дань пам’яті справжнім Героям України, їхньому героїзму, мужності, безмежній любові до рідного народу, прагненню жити щасливо. І діти, і дорослі відвідувачі зможуть ознайомитися, пригадати як розпочинався і повстав мирний Майдан, учасниками якого, здебільшого, були студенти, молодь,

ці події ввійшли в історію України як Революція гідносі. Безсмертні душі Небесної сотні відійшли в небеса, але вони вічно житимуть в народній пам”яті, бо «Герої не вмирають!»





Немає коментарів:

Дописати коментар