11 січня 2018 р.

Чарівний світ казок Шарля Перро




Сьогодні виповнюється 390 років від дня народження великого казкаря Шарля Перро. В одному із найбільших і найкрасивіших міст у світі — Парижі (столиці Франції) — 12 січня 1628 року народилися близнюки. Подружжя Перро вже виховувало чотирьох синів. Батько, впливовий адвокат Фернан Перро, вирішив назвати новонароджених на честь французьких королів: Шарль та Франсуа. Та через півроку маленький Франсуа помер. Дитинство Шарля було цікавим. Років з 6-ти він навчився від мами читати. Першу чарівну казку хлопчик почув від своєї няні. Йому настільки сподобались чарівні казки, що він готовий був слухати їх знову і знову. Він навіть спробував разом зі старшими братами написати свою казку. І називалася вона «Кохання лінійки та компаса».  Чи міг думати прославлений у свій час поет, академік, що його ім’я обезсмертять не довгі поеми, урочисті оди й учені трактати, а тоненька книжечка казок. Усе забудеться, а вона залишиться жити в століттях. Тому що герої чудових казок Шарля Перро стали справжніми друзями всіх дітей.
Шарль Перро є, мабуть, найвідомішим казкарем світу. Проте мало хто знає, що першу казку, яка принесла Перро справжню славу, він створив, коли йому виповнилося шістдесят дев’ять років. «Казки матінки Гуски» дуже швидко здобули популярність, їх перекладали різними мовами й неодноразово видавали. Найулюбленішими казками дітей стали «Червона Шапочка», «Хлопчик-Мізинчик», «Попелюшка» і «Кіт у чоботях». Найбільша заслуга Шарля Перро полягає у тому, що він увів казку в літературу, адже до цього вона була жанром виключно народної творчості. Для нього казковий світ став спробою ідеалізації світу навколишнього, взаємин між людьми, спробою побачити диво у потоці буденності.
 
Казки Шарля Перро — то не суцільна авторська вигадка. І Кіт у чоботях, і Червона Шапочка, і той же Хлопчик-Мізинчик — усі вони прийшли до нас з європейського фольклору. А майстерність Шарля Перро полягала в тому, щоб гарно обробити зібраний матеріал, і, як бачимо, він з цим завданням впорався відмінно.  В бібліотеці оформлена тематична поличка «У саквояжі казкаря», приурочена  390-річчю від  дня народження  Шарля Перро. На ній представленні найпопулярніші казки, на яких виросло не одне покоління.  Шедеври світової літератури вчать дітей творити добро, застерігають від недобрих вчинків, прививають терплячість і старанність. Успіх цих казок полягає в тому, що автор надзвичайно вміло скористався традиціями усної народної творчості. Це і зробило його твори такими щирими і достовірними, бо казки гарні — і зайвий раз переконувати в цьому нікого не потрібно. У всесвітній енциклопедії казок Шарля Перро названо найдобрішим казкарем в історії. Мабуть, він був першим, хто створив справжні дитячі казки — добрі та зі щасливим закінченням. Живе його ім’я, живуть казки — і це чудово.


Немає коментарів:

Дописати коментар