22 січня 2021 р.

Україна єдина!

 

Україно, соборна державо,

Сонценосна колиско моя.

Ще не вмерла й не вмре твоя слава,

Завойована в чесних боях.

 22 січня  наша країна відзначає величне національне свято - День Соборності України. У цей день в 1919 році, на Софійській площі в Києві, директорія Української народної республіки урочисто проголосила  Акт возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну Українську державу.


Це свято має історичне та політичне значення для суверенітету нашої держави. Внаслідок невдач Української революції 1917–1921 року державність зберегти не вдалося. І як результат, упродовж XX століття українці змушені були кількаразово відновлювати її в боротьбі. Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в м. Хусті. Це була наймасовіша демонстрація українців, адже в акції взяло участь понад 30 тисяч осіб. У 71-у річницю Акта Злуки 22 січня 1990 року в Україні відбулася одна з найбільших у Центрально-Східній Європі масових акцій – “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель України. Понад мільйон людей, узявшись за руки, створили

безперервний ланцюг від Івано-Франківська через Львів до Києва. Щорічно акції єднання проходять у багатьох містах України. У Києві такий ланцюг влаштовують на мосту Патона, між правим і лівим берегом столиці. Всіх, хто цікавиться історією нашої країни, запрошуємо до бібліотеки. На вас чекає цікава література  по даній темі, представлена на книжковій викладці «Україна єдина», яка висвітлює найважливіші події в історії України – передумови й причини об’єднавчого процесу, тернистий шлях України до соборності, ідеї побудови української, самостійної, соборної Держави. Вітаємо всіх з Днем Соборності України та  бажаємо миру, добра і згуртованості всій країні!

Немає коментарів:

Дописати коментар