23 жовтня 2020 р.

Планета казок Джанні Родарі

 

23 жовтня 1920 року  народився  Джанні Родарі – поет, письменник, журналіст, педагог, громадський діяч і добрий друг дітей, веселий, вигадливий, дуже добрий казкар, котрий подарував дітлахам багато незвичайних історій. Цього талановитого письменника знають і люблять у всьому світі. Народився Джанні Родарі  в місті Оменья на півночі Італії. Батько помер, коли хлопчику виповнилося лише дев’ять років і для сім’ї настали важкі часи. Грошей на навчання не було, тому Родарі навчався в духовній семінарії, так як учнів там і годували, і одягали. Але священником юнак так і не став.

Хлопець навчався грати на скрипці, рано почав читати і писати, навіть складав вірші і непогано малював. Дуже хотів стати знаменитим художником, а пізніше мріяв стати винахідником іграшок.І все життя вважав, що іграшки для дітей настільки ж важливі, як і книги. Без них,  діти просто не зможуть правильно ставитися до навколишнього світу, не стануть добрими.  У 17 років почав викладати в початкових класах місцевих сільських шкіл. Йому подобалося працювати з дітьми, придумувати для своїх учнів забавні і повчальні історії.

Так розкрився унікальний талант Родарі – його рідкісний дар спілкування з дітьми – розповідати про складне просто, з вигадкою, складати на ходу всілякі небилиці, які не мають прямого відношення до уроку, але які пробуджують фантазію дітей. Джанні Родарі, веселий, безжурний, невичерпний на вигадки і дуже добрий казкар, подарував дітлахам безліч незвичайних історій, з якими можна грати, як з різнокольоровими м'ячиками.

«Пригоди Чиполліно», «Подорож Блакитної стріли», «Джельсоміно в країні брехунів», «Граматика фантазії», «Торт у небі», «Планета Новорічних Ялинок»  - ці книги полюбили діти всього світу. Це він, Джанні Родарі, привів у наші будинки хороброго і доброго Чіполіно, він дав нам можливість почути чудовий голос Джельсоміно,

що руйнує стіни в'язниць, це в його казкової повісті відданий іграшковий щеня Кнопка перетворюється на живу собаку, а в іншій казці хлопчик Марко, подорожуючи в космосі на дерев'яній конячці, потрапляє на планету новорічних ялинок, де немає ні страху, ні образ. Твори Джанні Родарі наповнюють

яскравими барвами світ дитинства і їх просто неможливо забути! У його казках вирує справжнє життя, вони вчать дітей розрізняти Добро і Зло та прагнути до кращого. У 1967 році літератора визнали найкращим письменником Італії.В 1970 йому присуджується найпочесніша  нагорода в галузі дитячої літератури - Міжнародна премія імені Г. Х. Андерсена. 14 квітня 1980 року Джанні Родарі помер. А його веселі, бадьорі вірші, чарівні казки, сповнені любові до простих людей, поваги до людської праці, ідуть через кордони, моря і гори, завойовуючи все нових і нових вдячних читачів у різних країнах світу. Прочитайте книги Джанні Родарі, і їх герої стануть вашими вірними друзями на все життя!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар