18 серпня 2020 р.

ПРИЙШОВ СПАС - ПІШЛО ЛІТО ВІД НАС

У середу, 19 серпня, віряни відзначають Спас або ж Преображення Господа Бога. Це одне із найбільших 12 свят після Великодня християн східного обряду, яке в народі має назву Яблучний Спас🍎. Хоч тут бачимо розбіжності в думках. Тлумачення української традиції багатьма дослідниками стверджує, що на Преображення Господнє кажуть Спас. Колись цю назву вживали без жодних прикметників. Українці називали це свято просто «Спас», «великий Спас» або «святий Спас». Ані В. Скуратівський, ані О. Воропай не зафіксували ні назви «яблучний», ні навіть «медово-яблучний».📖За Біблією в цей день Ісус Христос разом зі своїми учнями піднявся на маківку гори. Посеред ночі довкола нараз спалахнуло дивовижне світло: їхній учитель у блаженному сяйві здіймався на небеса. Усі почули голос Всевишнього, який возвістив, що Ісус є намісником Бога на землі. Саме це і переконало присутніх у надприродній місії Христа — об'єднанні земних і небесних начал. Звідси й назва свята — Преображення Господнє.

📖Однак у народі празник Спаса мав і світське значення, пов'язане із святом врожаю. Це дає підставу вважати, що його первісне коріння сягає дохристиянських часів.📖Свято також відоме, як день дарів земних — традиційне свято врожаю і день, з якого, згідно з повір'ями, природа розверталася від літа️ до
осені🌧 та зими
️. У цей день, за народними прикметами, настає осінь, а природа починає перетворюватися. Крім того, заведено вважати, що після 19 серпня ночі🌙 стають набагато холоднішими. У народі є така приказка: "Прийшов Спас – пішло літо від нас". Саме після цього свята можна вже відчути перший подих осені🌬, свіже прохолодне повітря, а подекуди й пожовкле листя. 🍂📖Зазвичай цього дня люди символічно освячують яблука🍎🍏.
Окрім цього, можна взяти до церкви сливи🥭, груші🍐, обжинкові вінки, бджолині стільники
🐝. Іноді на Спаса несли також мак, моркву🥕, цибулю🧅, лікарське зілля🌿, зокрема васильки та чорнобривці. У деяких селах Чернігівщини була традиція робити хрест з 12-ти колосків — по три на кожну сторону.📖Важливою і обов'язковою частиною святкування Яблучного Спаса є традиція частування одне одного яблуками🍎🍏. В цей день також було прийнято пригощати ними дітей, бідних і хворих людей. Вважалося, що чим більше яблук вийде роздати – тим добрішим і щедрішим буде до вас Бог.📖Люди вірили, що в цей день яблука🍎 мають магічну силу і можуть дати красу і молодість. Також на перший укус яблука загадували бажання, вимовивши фразу: "Що надумане – збудеться, що збудеться – не пройде".
📖Колись вірили, що якщо в день Преображення Господнього розчесати волосся🙎‍♀️ гребенем з яблуневого дерева, то волосся буде густе та пишне.📖Раніше по погоді на Спаса передбачали, яким буде наступний сезон: якщо день сонячний і безхмарний️, то осінь буде сухою, а якщо дощовий🌧, то варто чекати осінь мокру. А ось ясний день віщує морозну зиму з хуртовинами. Який Спас - такий і січень буде.📖Крім того, не можна вбивати комах🐜🦗 і проганяти їх, адже вважається, що якщо на руку двічі сіла муха, то весь рік людину буде супроводжувати удача 📖Особливо вшановують СПАСА пасічники, бо він - спаситель та опікун бджілок🐝. Саме тому в сучасній Україні на 19 серпня державою призначено День пасічника 📖Зі Спасом, який символізує завершення основних хліборобських жнив🌾, збігається і початок храмових свят️. Традиційно в Україні кожен населений пункт мав свій іменний престольний празник, званий храмовим.📖В Україні вважають, що на Спаса відлітають до вирію лелеки. Якщо після цього дня вони ще залишаються на гніздах — осінь буде теплою.

👆В НАРОДІ КАЗАЛИ:

️Прийшов Спас — бери рукавиці про запас.

️Спас — усьому час.

 ️Як прийде Спас, то комарам урветься бас, а як прийде Пречиста (28 серпня) — забере їх нечиста.

 ️Спасівка — ластівка, а Петрівка — голодівка.

 ️До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.

 ️Кусючий, як муха у Спасівку.

 ️Святий Спас приготував усього про запас: і дощ, і вітер, і холод, і тепло.



Немає коментарів:

Дописати коментар