13 січня 2019 р.

Щедрий вечір, добрий вечір, Добрим людям на здоров'я

                                                               




  Напередодні Нового року за старим стилем православні відзначають Щедрий вечір, який збігається з Днем ​​преподобної Меланії. У цей день прийнято щедрувати. Вечір і ніч мали особливу силу: слова, сказані щедро, оберігали господарів будинків, їхні побажання неодмінно збувалися.
Тому в щедрівках обов'язково благословляли тих, хто відкривав двері і обдаровував щедрувальників. Напередодні Старого Нового року в церквах проводиться урочиста служба, на якій дякують Господу за милість, надану в минулому році, і просять милостей на рік прийдешній. І, звичайно, після богослужіння всі сідають за стіл. Ось тільки, на відміну від різдвяного, на Щедрий вечір стіл заставляється м'ясними, не пісними стравами: ковбасами, холодцем, пирогами з м'ясом, здобною випічкою, варениками, шинкою.Вважається, що глава сім'ї, господар будинку, повинен сісти за стіл, але його не має бути видно за пирогами та іншими щедротами - саме такий достаток
гарантує багатство і процвітання сім'ї на весь наступний рік.
- Мамо, а де наші тато?
- А хіба ж ви мене не бачите, діти?
- Не бачимо, тату!
- Дай Боже, щоб і на той рік ви так мене не бачили!

Оце так, було, батько скажуть, перехрестяться і запрошують всю сім'ю до столу, до «щедрої куті» — «щоб у достатках і спокої других свят дочекати!»Тільки посідали за стіл, а під вікном уже й щедрують:
Щедрий вечір, пане господарю,
Стережи, Боже, твого товару,
Твого товару, всякого статку,
Молім Бога за отця, за матку.
Добрий вечір!

Наші предки також започаткували традицію водити «Меланку». Дівчата обирали найкращу з-поміж себе і одягали її «молодою»: вінок, стрічки, багато намиста. Друга з дівчат убиралася за молодого (жупан, шапка, шаровари, чоботи) й звалася Василем.
Уся дівоча ватага називалася дружками. Дівчата з «Василем» та «Меланкою» до хати не заходили – щедрували під вікном. На Меланки ходять також і парубоцькі гурти. Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. Один з них зазвичай перевдягнений в жіноче вбрання. Окрім того, цього
дня відбуваєтья одна з найдавніших різдвяних містерій, що збереглася до наших днів і відбувається у щедрий вечір, – «водіння кози». Хоч дівчата і самі з "Меланкою" ходять, і парубочу "Меланку" частують вечерею, проте знаходять час поворожити. Ворожать переважно так само, як на "Андрія" ворожили. Бігають попід вікна слухати, питаються перехожих чоловіків: "Дядьку, як вас звати?", кидають через хату чоботи – куди
впаде чобіт носком, туди й заміж вийде… Перелічують кілки в плоті: "удівець, молодець…" Серед нашого народу існує поетичне повір'я, що новорічна ніч для віруючих людей "розкриває небо, і вони можуть просити у святих все, що їм забагнеться: перетворення води на вино, каменя – на хліб, глини – на мід". А вдосвіта на 14 січня (Святого Василя) кожен господар чекав до хати засівальників, котрі, посіваючи зерно і примовляючи якнайкращих віншувань врожаїв, прибутку та добробуту, приносили в хату щастя і достаток на цілий рік.
А який же Старий Новий рік без знаменитого «Щедрика» Миколи Леонтовича?! В 1914 році він створив хорову обробку народного “Щедрика”. А на Різдво, 7 січня 1917-го, її вперше виконав хор Олександра Кошиця у Київському університеті Святого Володимира. Згодом хор Кошиця неодноразово виступав із “Щедриком” за океаном. Пісня стала настільки популярною, що американський композитор українського походження Пітер Вільховський (Peter Wilhousky) написав до неї англійський текст.
Ця версія під назвою “Carol of the Bells” і нині є однією з найпопулярніших різдвяних пісень у Світі. Саме завдяки Миколі Леонтовичу український «Щедрик» став найпопулярнішою різдвяною мелодією у світі. Ще ви зможете переглянути неймовірно гарне Різдвяне flash-привітання з чудовою картиною-іллюзією, яку змалював художник Олег Шупляк. Перейдіть за лінком інтерактивної листівки: http://www.art.ber.te.ua/artflash/shchedryk/shchedryk.html  Справді казкове різдвяне флеш-привітання з додатковими ефектами, що виникають за кліком на зірці, дзвониках і церковному куполі. Насолоджуйтесь та тіште рідних і близьких Бажаємо всім - щедрого вечора і щедрого року! З прийдешніми святами!




                                                       

Немає коментарів:

Дописати коментар