14 травня 2018 р.

В світі усе починається з мами



«Можна пройти крізь пустелі і хащі,
Тільки без мами не можна нізащо,
Бо найдорожче стоїть за словами —
В світі усе починається з МАМИ!»
  День матері — міжнародне свято. Вперше встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914. Після Першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині.  З XVII по XIX століття у Великобританії відзначалася так зване «Материнська неділя» – четверта неділя Великого посту, присвячена вшануванню матерів по всій країні.
 У США День матері вперше привселюдно був підтриманий відомою американською пацифісткою Джулією Уорд Хоув у 1872 році. «День матері», за версією Джулії Уорд, - день
єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі.    У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.
 У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні – цей
день відзначається в другу неділю травня.   Безумовно, День матері – це одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.      З перших днів життя дитини мати живе її диханням, її сльозами і усмішками. Любов матері так само природна, як цвітіння квітів. Сонце зігріває усе живе, а її любов зігріває життя малюка. Матір відкриває перед дитиною великий світ, рідну землю. У його вуста вона вкладає  рідну мову, що увібрала багатства  розуму, думки й відчуття поколінь. Мама наповнює  життя  своєї дитини духовною силою, допомагаючи
  осягнути вічні цінності… Мати – це величезне  вікно в світ. Вона допомагає малюкові зрозуміти  красу, мамині  уроки – на все життя. 
    Мами люблять нас просто за те, що ми  є.  Вони  нічого не просять натомість.  А гарні діти  стараються, щодня доводять свою любов найріднішій людині на землі. На світі так багато мам, і  в кожній мамі є щось особливе. Але є у них і загальна риса –  це неосяжна любов до своїх дітей. Вона читається  в їх очах, вона живе в їх серцях. Вона – початок життя,
хранителька, берегиня Дому, Життя, Любові,  Душі й високого Духу. 
До Дня Матері в бібліотеці оформлено книжково – ілюстративну викладку літератури «У віках живе крилате, благословенне слово Мати», де були представлені найкращі зразки поезії, прозові твори, збірки колискових пісень у яких оспівано образ берегині домашнього вогнища – матері.


  Мама ! Найдорожче слово в світі ! Де б не був ти, що б не робив, назавжди вона твій шлях освітить ніжним серцем відданим тобі. Вклонімося, люди, матерям своїм, чим теплом навіки ми зігріті !!!

.















Немає коментарів:

Дописати коментар