10 січня 2017 р.

Хай рік новий, Різдво Христове, вам подарують дні казкові



    Новий рік… Різдво… Ці свята для всіх нас особливі.  Ми чекаємо їх  щороку з надією на радість. Цієї пори на вулиці горять святкові вогні, у крамницях продаються блискучі іграшки, а в наших домівках готується святкова вечеря, і коли над землею сходить різдвяна зірка, а на ялинці запалюються запашні свічки, здається, що зараз трапиться диво. Різдво – свято миру, душевного спокою, відпочинку. Це одне з найсвітліших християнських свят, яке всім християнським світом відзначається з особливим благоговінням. Різдвяно - новорічна обрядовість українців вражає своєю яскравістю, неповторністю символіки й атрибутики. Святковий дідух, різдвяний вертеп, солом'яні «павуки»,  глиняні «їжаки», новорічні обряди «Коза» і «Маланка», теплі і щирі побажання – все це забезпечувало чарівну атмосферу очікування дива. У Різдвяних звичаях розкривається душа українського народу, прагнення правди, добра, миру.

 Про особливості святкування Різдва читачі більше дізнались з народознавчої години «Ой радуся, земле», проведеної в нашій бібліотеці.Діти  з цікавістю слухали розповіді бібліотекаря про українські традиції відзначення  свята нашим народом, звичаї вшанування народження Спасителя в родинному колі. Про весь цикл зимової обрядовості можна знайти інформацію в народознавчій літературі, яка є в бібліотеці.
На тематичній поличці «Хай  рік новий, Різдво Христове, вам подарують дні казкові» представлені книги про різдвяні свята та традиції, звичаї, пов’язані з ними. Кожен бажаючий, завітавши у дитячу бібліотеку, зможе познайомитися з цією літературою.
Лише тоді, коли ми повернемося до своїх духовних джерел, яскравий освіт новорічної ялинки стане справжнім святом в оселі, запам’ятається на все життя нам і нашим дітям. Вступаючи в новий відлік часу, ми маємо освятитись найкращими почуттями, побажати одне одному щастя, здоров'я, голубого неба над оселею, статків і злагоди в родині та рідній Україні!
Хай різдвяна добра казка
Подарує вам тепло і ласку,
Хай різдвяні світлі зорі
Знищать смуток й горе!
Щастя, радість і добро 
Хай несе до вас Різдво!


Немає коментарів:

Дописати коментар