31 грудня 2016 р.

Новорічні дива: з історії новорічних прикрас

  Новорічні свята, мабуть, найсвітліші в нашому повсякденному житті. Їх люблять і діти, і дорослі. У ці дні всі ми стаємо в глибині душі маленькими дітьми, які чекають приходу Діда Мороза з мішком подарунків. І неважливо, що ми давно не віримо в цього сивого дідуся, але щороку ми намагаємося зробити свято веселим і безтурботним не тільки вдома, але й на роботі.

 

Для наших відвідувачів вікно книгозбірні ми прикрасили новорічними витинанками, де є сніговик, ялинкові кульки і зимовий краєвид, а веселий собачка та поважний котик разом з місяцем з цікавістю зазирають до бібліотеки. А там сяє новорічна ялинка та ведуть свій танок невагомі балерини разом із сніжинками. А ще організовано ретро-виставку новорічних іграшок «Зимова магія ялинкових прикрас».
Багато  новорічних прикрас різноманітних форм і років виготовлення представлено на ній. Виставка цікава не тільки дітям, а й дорослим. З цікавістю розглядають їх учні, і для них це досить незвичні іграшки, а їхні батьки згадують свої юні роки. Адже побачивши знайому новорічну прикрасу зі свого минуло, немов знову потрапляєш у дитинство.

Читачі змогли більше дізнатись про історію новорічних прикрас минулого століття з розповіді бібліотекаря. А ч
и знаєте ви що ялинкові прикраси в радянські часи виготовлялися згідно лінії партії, централізовано і по плану? Смішно, але це дійсно так! В 40-х були популярна лісова тематика – ялинки, сніжинки, бурульки, тварини, жолуді тощо. А виготовляли їх переважно з паперу. Скляні іграшки почали поширюватися в 1950-х. Це вже були герої казок, мультфільмів, а також
фрукти та овочі. Виготовляли іграшкові лимони, апельсини – ті фрукти, про які більшість радянських людей лише мріяла і на новий рік могли прикрасити ними свої ялинки.. 60-і роки ознаменувалися освоєнням космосу і ця подія також знайшло своє місце на ялинковій іграшці. З'явилися іграшки - «супутники», «космонавти», «ракети», кульки з малюнками на космічну тему.В 70-80-х роках іграшки поступово наближалися до сучасного вигляду.

Кулі, шишки та ж космічна тематика. Дід Мороз та Снігуронька продовжували виготовлятися, але змінювалися їх форма, кольори, якість. Іграшки ставали більш яскравими. Експонати, які представлені на нашій виставці – ялинкові прикраси, що зберігалися декількома поколіннями наших родин. Це вироби, що виготовлені у 60-х — 80–х роках ХХ століття. Якщо хочете побачити та відчути, як виглядали ялинкові прикраси
 півстоліття тому, обов'язково відвідайте нашу ретро-виставку. Тут ви зможете перенестись у минуле та зануритись в історію новорічних свят. Тож запрошуємо всіх до цікавої і захоплюючої подорожі у дитячий світ новорічної казки.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар