28 червня 2020 р.

День Конституції України

 Конституція незалежної України була прийнята 28 червня 1996 року — і з того часу ми щороку відзначаємо цю подію. І недарма: адже Конституція — Основний Закон держави, у якому визначені наші права і свободи.

#ЦІКАВІ_ФАКТИ:
🔹Конституція України далеко не перший збірник законів.
🔸 Ярослав Мудрий у ХІІ столітті написав «Руську правду ». Оригіналу збірника досі не знайшли. Проте, є багато переписів📜, списків та копій, з яких дослідники черпають необхідну інформацію.
Згідно цього збірника прав - людину можна було вбивати😳, якщо вона посягнула на чуже життя; дозволялося жорстоко карати рабів та бідняків за крадіжки; суворими були також закони й для багатіїв.
Закон оберігав природу 🍃та тварин. Штраф накладався за вирізку дерев, вбивство тварин та знищені рої бджіл.
Дбав закон і про наймитів. Якщо пан невчасно виплачував зароблені гроші, він мав сплатити величезну суму 💰до скарбниці.
️Сьогодні дослідники наголошують, що не всі норми права в «Руській правді» Ярослава були справедливими. Точаться суперечки і про авторство. Одні вважають, що писали закони кілька людей, і Ярослав Мудрий не має до цього відношення, інші кажуть, що «Руська правда» є аналогом збірника законів зі Скандинавії. Але, безперечно️ – це найвизначніший збірник стародавнього руського права.

🔹Конституція Пилипа Орлика складається з 16 статей. Її поправу можна назвати українською, оскільки в тексті зафіксовано назву країни «Україна🇺».
Історики мають різні думки ️щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні чи просто прогресивним твором, який випередив свій час. Але в будь-якому випадку, документ безумовно став видатною пам’яткою історико-правової думки не лише України, а й всього світу. Адже перші Конституції в Європі з’явилися аж ️70 років по тому, як свою уклав Пилип Орлик-1710р.
Попередниками сучасної Конституції також були
▪️Конституція УНР –29 квітня 1918 року,
▪️Мала конституція ЗУНР – 13 листопада 1918 року,
▪️Тимчасова Конституція Карпатської України – 15 березня 1939 року.
🔸Конституцію України 1996 року

прийняла Верховна Рада України 28 червня 24 роки тому. Голосування було дуже непростим. В документі йшлося про Крим, державну мову та символіку🇺🇦. Це були питання, які викликали найбільше суперечок та обговорення.
Писали українську Конституцію цілих шість років – з 1990 по 1996.
З усіх пострадянських республік, Україна🇺 прийняла Конституцію останньою. А міжнародне співтовариство визнало її однією з найдемократичніших у світі.
Основний Закон складається з 15 розділів і 161 статті.
За допомогою Конституції кожен Президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на неї і Пересопницьке Євангеліє.


Немає коментарів:

Дописати коментар